Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, JA, het werkt echt. Mijn ervaring met vet bevriezen is dat het echt werkt. Helaas is het alleen niet voor iedereen geschikt, waardoor er vele twijfelingen blijven of het nou werkt of niet werkt. Voor mijn eerste behandeling van vet bevriezen heb ik veel onderzoek gedaan naar wat de mogelijkheden waren. Op deze pagina ga ik jullie meer vertellen over wat ik in die tijd allemaal heb geleerd over vet bevriezen.

Op de markt zijn er vele verschillende apparaten aanwezig die vet bevriezen. Een goed onderzoek naar waar de behandeling uitgevoerd moet worden is dus wel een pré. Zelf ben ik er een beetje “verslaafd” aan geworden, waardoor ik ook verschillende apparaten heb mogen ervaren. Mijn ervaring en daarmee ook wat ik aanraad kan je hieronder te weten komen.

Inhoudsopgave

Hieronder ziet u een kleine inhoudsopgave met wat u op deze pagina kunt lezen. Door op onderstaand punt te klikken kunt u snel door deze pagina navigeren.

Hoe werkt vet bevriezen?

Vet bevriezen is wel erg grof in de mond genomen. Want dit ga je je eigen lichaam toch niet aandoen? En zijn de omliggende organen daar wel tegen bestemd? En misschien wel de meest gestelde vraag of het wel veilig is? De benaming van vet bevriezen bracht bij mij vele vragen op. De benaming van “vet bevriezen” vind ik daarom niet geheel op de juiste plek. Het zit namelijk zo: Met verschillende apparaten wordt de huid koud gemaakt vanaf de buitenkant. De huid wordt langzaam kouder, waardoor de daaronder liggende vetcellen kouder worden. Helaas voor de vetcellen kunnen ze niet tegen de kou, waardoor ze gaan krimpen. Wanneer de cellen dusdanig lang blijven krimpen, komt er een moment dat ze gaan knappen. KNAP, weer een vetcel weg. De geknapte vetcellen zullen daarna tussen de nog werkende vetcellen zitten. Deze geknapte vetcellen zullen na de behandeling door het lichaam natuurlijk worden afgevoerd worden. Wat je uiteindelijk dus gewoon uit plast. En zo werkt dus vet bevriezen.

Je lichaam heeft miljoenen vetcellen, onderverdeeld in verschillende lagen. De buitenste hardnekkige laag, net onder de huid, kan door het bevriezen bereikt worden. Het vetweefsel is het meest gevoelig voor kou dan ander lichaamsweefsel. Lichaamsweefsel is onder te verdelen in 4 soorten: dekweefsel, bindweefsel(waaronder onderander vetweefsel valt), spierweefsel en zenuwweefsel. Organen van het lichaam zijn uit verschillende combinaties van deze vier weefsels samengesteld. Het kristalliseren van vetweefsel is bij 4ºC, dit is dus het “KNAP” moment. Het vet bevriezen gebeurd altijd vanaf de huid, waardoor de afstand naar de organen groter is dan de naar de vetcellen. Doordat vetcellen in lagen te verdelen zijn, bevries je ook alleen de buitenste vetlaag. De laag die het dichtst bij de organen zit worden niet bereikt. Deze zijn alleen goed te bereiken door te bewegen. Daartegen over staat dat de buitenste laag niet direct wordt verbrandt tijdens het bewegen, waardoor deze moeilijk weg te krijgen zijn. Met vet bevriezen kun je dus snel deze vetcellen kwijtraken. Organen worden dus niet door de kou aangetast, waardoor de behandelingen veilig zijn verklaard.

Is vet bevriezen voor iedereen mogelijk?

Uit verschillende verhalen van specialisten en onderzoek is gebleken dat vet bevriezen niet voor iedereen geschikt is. Voor iedereen is het natuurlijk wel mogelijk om lichaamsvet te verwijderen. Vet bevriezen wordt in het vakgebied ook wel cryotherapie of cryolipolyse genoemd. Deze behandelingen bereiken het beste resultaat bij mensen die op gewicht zijn en blijven. Bij mensen met veel overgewicht, obesitas of mensen die veel schommelen met het gewicht niet geschikt. Voor deze doelgroep is liposuctie een veel beter alternatief.

Zoals eerder is gemeld bestaat het menselijk lichaamsvet uit verschillende lagen. De binnenste en buitenste vetlaag. De binnenste is de laag die zich om de organen bevindt. De buitenste is de laag die zich net onder de huid bevindt. Met goede beweging en gezond eten is de binnenste vetlaag goed aan te pakken. De buitenste laag, is een vetlaag wat amper doorbloed wordt. Het is erg moeilijk om deze vetlaag door sporten en gezond eten doen te verdwijnen. Het is op den duur natuurlijk wel mogelijk, maar dat vergt natuurlijk wel inzet en doorzettingsvermogen. Vet bevriezen is voor deze mensen die dus snel van de buitenste vetlaag afwillen een uitkomst.

Voor wie is vet bevriezen niet geschikt?

Het is dus duidelijk dat vet bevriezen niet voor iedereen geschikt is. Bij flink overgewicht/obesitas zijn vetcellen al 70 keer in omvang toegenomen. Het knappen van deze vetcellen gaat gewoon niet meer tijdens een behandeling met vet bevriezing. Dit komt omdat de vetcel niet meer goed afgekoeld kan worden. Het kristalliseren van de vetcel lukt dus niet meer.

Cryolipolyse is niet geschikt voor mensen met:

 • Hartkwalen;
 • Zwangerschap;
 • Epilepsie;
 • Huidaandoening;
 • Ontstekingen;
 • BMI boven de 30
 • Obesitas;
 • Veel schommelingen in gewicht;
 • Ernstige ziekte;

Let op: Cryolpolyse is niet geschikt voor het verliezen van gewicht. Ook om grote probleemzones aan te pakken is cryolipolyse niet de juiste manier om dit aan te pakken. Voor mensen onder de 18 wordt het afgeraden om cryotherapie uit te voeren. Dit komt omdat vetcellen tot ongeveer de 18e levensjaar wordt aangemaakt. Het is daarom niet handig om voor deze periode al cryolipolyse uit te voeren.

Behandelingen van vet bevriezen

Met vet bevriezen kan er op vele plaatsen vet weggehaald worden. Het werkt eigenlijk het beste waar het vet zacht is. De buik is daarmee het beste voorbeeld. De zwembandjes op de buik kan je vaak al snel vastpakken. Je voelt dat het vet “zacht” is, waardoor deze zone erg goed te behandelen is met cryotherapie. De zones die allemaal met vet bevriezen mogelijk zijn, zijn de:

Zones wat behandeld kan worden met vet bevriezen

 • Buik;
 • Lovehandles;
 • Taille;
 • Zwembandjes;
 • Billen;
 • Zadeltassen;
 • Benen;
 • Bovenarmen;
 • Onderkin;
 • Rug;
 • Heupen;

Let op: Na de behandeling moet er veel water worden gedronken. Dit zorgt voor een beter resultaat bij het vet bevriezen. Het water zorgt er namelijk voor dat de geknapte vetcellen snel afgevoerd kunnen worden, waardoor er beter resultaat is.

Resultaten na een behandeling

De resultaten van vet bevries behandelingen zijn er meestal direct. Dit komt omdat de omvang van de vetcellen is afgenomen. Om een eerlijk beeld te tonen is het handig om niet direct na de behandeling al te gaan meten. Doordat de cellen nog koud zijn, zullen deze nog gekrompen zijn. Wanneer de “normale” temperatuur weer terug is, zal er een eerlijker resultaat zijn. Dit komt omdat de niet geknapte vetcellen weer naar eigen omvang groeien. Het beste resultaat van de behandeling is 2 weken na de behandeling. De geknapte vetcellen zullen dan uit het lichaam zijn afgevoerd, waardoor het verschil echt werkelijkheid is geworden.

Komt vet weer terug na een behandeling?

Als vet eenmaal verwijderd is, is het ook echt weg. Vetcellen komen dus niet meer terug. Het is wel verstandig om gewoon gezond te blijven leven. Er kan natuurlijk nog altijd vet worden opgeslagen in de overgebleven vetcellen. Het is daarom belangrijk bij cryotherapie dat het lichaamsgewicht stabiel is. Vet zal daarom niet meer terugkeren, waardoor je mooi van je overtollige vetjes af kunt raken.

Wordt mijn huid slap na een behandeling?

Bij veel machines die vet bevriezen moet je meerdere keren terug komen om het perfecte resultaat te behalen. De duur van een behandeling op een zone is vaak niet heel lang. Dit komt omdat er maar een klein laagje vet wordt verwijderd. De huid is van zichzelf elastisch, waardoor je na iedere behandeling geen slappe huid krijgt. De huid herstelt zich in de tijd tot de volgende behandeling. Meestal na enkele weken kan de volgende behandeling weer worden uitgevoerd. De huid gaat er dan weer hetzelfde mee om als bij de eerste behandeling, waardoor de huid niet slap zal gaan worden.

Methodes van vet verwijderen

Door mijn eigen ervaring met verschillende methodes van vet verwijderen heb ik een top 5 gemaakt. Daarmee heb ik verschillende punten met elkaar vergeleken. Zo heb ik gekeken naar de behandeling zelf, prijs, bijwerkingen, risico’s en het resultaat in een tabel weergegeven. Waarschijnlijk zullen enkele methodes je wel bekend voorkomen.

Top 5 Methodes van vet verwijderen

Top 5BehandelingPrijzenGeschikt voorBijwerkingen en risico’sResultaat
1Cryo21 (Cryolipolyse)€ 100,- per behandeling. 6 behandelingen nodig.Kleine oppervlakteZo goed als pijnloos en geen bijwerkingen.Goede resultaten.
2Coolsculpting (Cryolipolyse)€ 600,- per behandeling. 4 behandelingen nodig.Kleine oppervlakteBehandeling kan pijn doen. Tot 6 weken na de behandeling kan de huid strak, gevoelig en beurs aanvoelenGoede resultaten.
3Cavitatie – Ultra sound€ 100,- per behandeling. 10 behandelingen nodigKleine oppervlakteBlauwe plekken, spierpijnWisselende resultaten.
4Liposuctie (operatie)Tussen € 1250 en € 2300Grote oppervlakteKans op ernstige complicaties aanwezig. Tot 6 maanden hersteltijdGoede resultaten bij grote oppervlakte
5Lipolyse (inspuitingen)Sinds 2011 verbodenKleine oppervlakteKans op ernstige complicaties aanwezig. Maanden hersteltijd.Wisselende resultaten

Naar mijn mening is de Cryo21 het beste voor behandelingen. Dit komt mede door de relatief lage prijs van de behandelingen met de daarbijbehorende bijwerkingen/risico’s. In tegen stelling tot Coolsculpting betaal je gewoon flink minder voor ook een goed resultaat. Als ik een methode moet aanraden dan is dat zeker de Cryo21 of Coolsculpting. Het ligt er natuurlijk ook aan hoe je gesteldheid is. Bij bepaalde doelgroepen zal cryolipolyse niet goed werken, waardoor Liposuctie beter is. Het is het beste als je je gewoon van te voren goed laat inlichten bij de instellingen waar u behandeld wilt worden. U kunt natuurlijk altijd zelf een gesprek aangaan met de behandelaars van verschillende methodes.

Ervaring met vet bevriezen

Mijn ervaring met vet bevriezen is erg positief. Toch krijg ik nog redelijk vaak negatieve reacties op waarom ik dit gedaan heb. Dit komt mede omdat het misschien nog een beetje taboe is in Nederland.” Je moet gewoon niet zo veel snoepen en gewoon veel bewegen. Die vetjes raak je dan vanzelf wel kwijt.” Hoor ik vaak. Dit heeft mij niet tegengehouden om de behandelingen stop te zetten. Ik beweeg zelf erg veel en let ook goed op mijn eten. Voor mij was het gewoon erg lastig om de laatste vetrolletjes kwijt te raken, waardoor dit voor mij de perfecte oplossing was. Doe ermee wat je ermee wilt doen, maar voor mij was dit echt is waar ik heel blij op kan terugkijken.

Plaatselijk vet verbranden bestaat niet

Mij werd altijd gezegd dat plaatselijk vet verbranden door middel van sport niet mogelijk is. Het probleem bij mij was dat ik best een slanke lange dame ben, maar al het vet op mijn buik ging zitten. Als ik veel ging sporten werd ik nog dunner dan dat ik eigenlijk al was, dus dat wou ik niet. Toch had ik wel een klein buikje wat me wel een stoorde. Met de Cryo21 heb ik 7 behandelingen gehad en zijn er toch wel 9 centimeter omtrek bij mijn buik afgegaan. Plaatselijk vet verbranden bestaat niet, maar plaatselijk vet verwijderen wel! Ik ben dus zeer tevreden over hoe ik uiteindelijk toch van mijn buikje af kon komen, zonder overal af te vallen.

Ook iets delen over cryolipoylse? Schrijf dan hier met ons mee!

7 reacties

 1. Marieke

  Na het lezen van jullie artikel, was ik overgehaald om me door de cryo21 te laten behandelen. Vorige week heb ik daarom dus mijn eerste proefbehandeling gehad. Ik moet zeggen dat het resultaat echt waanzinnig is. De behandeling was pijnloos met direct 2 centimeter resultaat. Ik heb gelijk een kuur van zes keer afgenomen, zodat het het beste resultaat heeft.

  1. C.

   Waar heb je dit laten doen?
   En wat zijn de kosten?

   1. Marianne

    Hallo C,

    Er zijn verschillende cryo21 salons in Nederland. Volgens mij zijn er nu ongeveer 35 salons die met deze methode werken. Dat is dan vaak wel in grote steden. Je kan het beste gewoon even gaan googelen naar Cryo21 en uw eigen woonplaats. Hopelijk vindt u dan iets, anders toch even andere plaatsnamen proberen

    Mvg

 2. Lanaa

  Zijn er meer mensen met ervaringen met de cryo21? Ik wil graag jullie ongezouten mening over deze behandelingen.

  Bvd.

 3. Angela

  uitstekend geschreven, goed werk, dank je!

 4. Elle

  Leuke ervaring onder het kopje “Plaatselijk vet verbranden bestaat niet”. Kan mezelf helemaal in deze persoon plaatsen!

 5. Remco

  Op deze website staat dat bij 4 graden de cel knapt. Behandeling met de cryo21 wordt aanbevolen. Kijk ik op de website https://www.cryo21.nl dan staat daar dat de cellen worden afgekoeld naar circa 8 graden. Hier lijkt dus iets niet te kloppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *